- Kouvertur adalah coklat yang paling bermutu tinggi. Mengandungi lemak koko atau cocoa butter
- Berdasarkan EU standard, lemak yang terdapat di dalam coklat adalah:
Jenis | Jumlah koko solid | Lemak koko | Jumlah Lemak | Lemak Susu |
Chocolate | >=35% | >=18% |
|
|
Couverture | >=35% | >=31% |
|
|
Milk Chocolate | >=25% |
| >=25% | >=14% |
Couverture Milk | >=25% |
| >=31% | >=14% |
White Chocolate |
| >=20% |
|
|
- Jumlah lemak termasuk lemak koko dengan susu yang mana mengikut Akta Makanan Malaysia “Chocolate may contain not more than 5% of milk fat or edible vegetable fat other than cocoa butter”.
- Coklat kompaun dikenali sebagai coklat masakan. Diperbuat daripada lemak sayuran (cocoa butter substitute)
- Tahap kecairan cocoa butter substitute (CBS) dengan cocoa butter (CB), CB lebih cepat berbanding CBS
- Semasa pembuatan coklat, converture dan compound tidak boleh dicampur kerana ada fat bloom
- Perbezaan bahan-bahan asas coklat:
Jenis | lemak sayuran (cocoa butter substitute) | Serbuk koko | massa koko (Cocoa Mask) | lemak koko (Cocoa butter) | Gula | Pepejal susu | Perasa | Emulsi |
converture |
|
| √ | √ | √ | √ | √ | √ |
Compound | √ | √ |
|
| √ | √ | √ | √ |
Sumber: Beryl’s Chocolate and Confectionary Sdn Bhd. , Kelas Coklat di Rakan Semenyih pada 7 Jan 2012
No comments:
Post a Comment