Resepi ni dari Chef Luqman, demontrator dari Beryls juga. Inilah naked ganache chocolate, first time aku buat tak jadi......Resepi beryls ni x sesuai untuk colatta product rupa-rupanya.... very simple resepi dan mudah. Namun, bila dah silap buat, coklat tak keras2, lembik aje wpun dah lama dah peti sejuk...huhuhuhu...
Resepi Ganache
Cara 1
100g whipping cream (milk fat : 35.1%)
200g Beryls milk compound
atau
Cara 2
100g whipping cream
300g Beryls white compound
Beryls - Naked Ganache Chocolate
Note: Ganache tahan selama 1 minggu sahaja
Cara 1
100g whipping cream (milk fat : 35.1%)
200g Beryls milk compound
atau
Cara 2
100g whipping cream
300g Beryls white compound
- Double boil whipping cream (jgn sampai mendidih)
- angkat dan masukkan milk chocolate / white chocolate
- kacau hingga chocolate cair
Beryls - Naked Ganache Chocolate
- masukkan ganache dalam loyang atau sediakan 4 batang rod. Alaskan dulu kertas minyak
- masukkan dalam peti sejuk untuk keraskannya
- taburkan serbuk coklat sebelum ganache keras
- untuk memotong, panaskan pisau ke dalam air panas dan lap hingga kering
- potong ganache 4 segi
Note: Ganache tahan selama 1 minggu sahaja
salamchef , kalo letak ganache ni dlm aduan yg kcil tuh bleh x? sy tgk resepi yg ni , tkot coklat tuh x keluar lak nnt..
ReplyDeletehttp://liyanaziz.blogspot.com/2011/07/beryls-gourmet-chocolate.html
mohon jelaskan asap :)
mana nak cari Beryls Chocolate tu?kat tesco or giant ada x?
ReplyDeletedi kedai bakery.
Delete