Thursday, August 18, 2011
Biskut Makmur Kurma
Selain daripada Biskut Makmur Kacang, aku selalu buat Biskut Makmur Kurma. Di sini aku sertakan resepinye. Resepinya sama dengan Biskut Makmur Kacang tetapi digantikan dengan kurma sebagai inti dan cornflake sebagai salutan biskut.
Bahan-bahan Doh:
1 kg tepung gandum
1 1/2 cawan gula halus
230 gram minyak sapi
250 ml minyak jagung (ikut suka)
1 sudu teh garam halus
Bahan Inti:
Beberapa biji kurma (dibuang biji dan dibelah 5 atau 6)
sedikit cornflake yang dimesin halus untuk disalut pada biskut
Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Ambil doh dan leperkan.
3. Masukkan 1 slice kurma, bentukkan bujur sebesar biji buah kurma.
4. Salutkan dengan cornflake.
5. Bakar dalam suhu 180C selama 20 - 25 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Saye suke biscut makmol arab yg berintikan kurma
ReplyDelete