Sunday, January 8, 2012

Beryls - Heart Shape Dark Chocolate


Resepi ni dari Chef Luqman, demontrator dari Beryls. Sesetengah resepi dari Beryls hanya sesuai untuk produk Beryls sahaja. Ini kerana, aku telah mencuba resepi naked ganache chocolate, hasilnya tak menjadi bila aku guna Colatta produk... (sori Collatta.... Collatta kena kasi resepi untuk aku try lak...baru tau hasilnye....hihihi)

Filling:
215gm almond paste or any paste or peanut butter
140gm milk compaund beryls gourmet
30gm Nestum

  1. Cairkan milk choc (suhu 45-50c)
  2. Angkat dan lapkan wap air pada permukaan bawah bekas coklat yg dicairkan
  3. Sejukkan dalam suhu 34-37c.
  4. Masukkan almond paste dan kacau sebati
  5. Masukkan nestum dan kacau sebati

Cover / kulit
  1. Double boil dark choc
  2. Panaskan sebentar polycarbonate mould dengan menggunakan heat gun
  3. Lapkan polycarbonate mould dengan microfiber cloth bertujuan mengilatkan coklat. Boleh pipekan sedikit white choc or serbuk gold
  4. Masukkan coklat dalam mould
  5. Ketukkan mould untuk buang bubble dalam coklat
  6. Tuang/keluarkan coklat dari mould dan biar setebal 2mm
  7. Telangkup mould dan biarkan sejuk
  8. Buang lebihan2 tepi shape agar rata
  9. masukkan filling lebih kurang 2/3.
  10. ketuk lagi dan sejukkan dalam peti sejuk dalm 5 minit
  11. Keluarkan dari peti sejuk dan cairkan sedikit coklat menggunakan heat gun
  12. Masukkan coklat cair utk tutupkan filling.
  13. Ketuk lagi dan masukkan dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment