Sunday, June 17, 2012

Kaedah Menggunakan Coklat Kompaun dan Coklat Acuan

Coklat kompaun merupakan salah satu jenis coklat untuk membuat homemade coklat dan coklat kompaun agak murah serta senang untuk handle tanpa melakukan teknik tempering berbanding coklat converture.
Hari ini aku singgah ke kedai Yummie Bakery di Bangi untuk membeli coklat chip. Aku bercadang hendak mencuba lagi membuat Famous Amos Biskut. Semasa masuk ke kedai Yummies ada seorang promoter dari Beryl’s memberi sebiji coklat percuma dan memberi sehelai kertas tentang kaedah- kadah macam mana hendak menggunakan coklat compaund.
Kaedah-kaedahnya adalah:
  1. Cincang coklat kompaund blok (dark/milk/white chocolate) menjadi potongan-potongan kecil. Namun, sekiranya menggunakan coklat jenis coin, tidak perlu cincang. Masukkan ke dalam mangkuk stainless steel
  2. Cairkan coklat kompaund dengan kaedah menggunakan periuk bertingkat atau Double Boiler
    1. Didihkan air di dalam periuk. Tutup api setelah air mendidih
    2. Letak periuk stainless steel yang berisi ketulan atau coklat coin di atas periuk.
    3. Pastikan mangkuk stainless steel berisi coklat compound lebih besar daripada periuk
    4. Pastikan mangkuk stainless steel berisi coklat compound tidak bersentuh dengan air panas
  3. Kaedah menghasilkan coklat acuan
    1. Kacau coklat kompound dengan spatula hingga suhu yang diingini. 34c untuk dark compound coklat dan 32C untuk coklat milk dan white compound
    2. Pastikan acuan benar-benar kering sebelum diisi coklat kompound dengan menggunakan alat pengering
    3. Tuang coklat kompound yang sudah distabilkan suhu ke dalam acuan
    4. Ratakan coklat kompound dan kikis lebihannya
    5. Ketuk-ketuk acuan untuk keluarkan gelembung udara
    6. Letakkan di dalam peti sejuk dengan suhu 2C-5C selama 10-15 minit
    7. Perhatikan coklat compound tersebut sebelum tanggalkan daripada acuan. Jika coklat compound sudah tidak melekat pada acuan, maknanya coklat compound sudah boleh dikeluarkan daripada acuan
    8. Simpan suhu yang sesuai antara 16C-20C
Semoga kaedah-kaedah menggunakan coklat kompound dan coklat acuan yang aku perolehi hari ini dan berkongsi dengan pembaca, kita dapat membaiki mutu membuat coklat acuan

sumber: Bake from Jue

No comments:

Post a Comment