Dapat juga formula letak harga setelah berfikir-fikir macam mana cara betul nak letak harga untuk coklat dan biskut yang akan dijual. Tambahan pula, malam tadi my friend bagitau dia nak jual biskut raya dan dia letak harga agak murah sangat berbanding kos barang biskut.
Mengikut formula letak harga tersebut, jika resipi Carrot Cake:
Harga Bahan yang Diperlukan
Karot 2 btg = RM1.00
Walnut 150gm = RM5.50
Tepung 1/2 kg = RM1.00
minyak 3 cawan = RM1.80
gula perang 600gm = RM2.00
cream cheese Phildlp 250g = RM6.50
butter 250g = RM2.50
gula pasir = RM0.70
Bekas tu 1.00 x 8 = RM8.00
Bunga kertas = RM1.00
Letrik & Upah = RM5.00
JUMLAH KESELURUHAN = RM35.00
Gunakan
ratio 1.3 – 1.8, terpulang pada anda berapa banyak untung yang anda mahukan.
Sebagai contoh Carrot Cake menggunakan ratio 1.3.
Formula letak harga:
RM35.00 (Jumlah Keseluruhan) x 1.3 (Ratio) = RM45.50
(Hasil Untung yang Diambil)
RM45.50 (Hasil Untung) + RM35.00 (Jumlah
Keseluruhan) = RM80.50
Jadi bila dapat menghasilkan 8 loyang bulat =
RM80.50 dibahagikan 8 = RM10 (=-)
So harga yang dapat anda tetapkan untuk 1 loyang
bulat Carrot Cake berserta Cream Cheese Frosting dan juga hiasan bunga kertas
diatasnya adalah = RM10
Ratio dari 1.3 – 1.8 adalah
sesuai untuk kita tidak mengambil untung yang terlalu berlebihan.
Tetapi
sekiranya pada musim perayaan harga barang yang digunakan naik melambung anda
boleh revise ratio kepada 2.0 – 2.2.
Jangan letak harga yang terlalu tinggi
untuk kek/kuih/biskut anda memadai dengan dapat untung sedikit dan buat dengan
hati yang ikhlas dan dengan tujuan ingin berniaga insyallah, rezeki dari Allah
swt.
Semoga perkongsian maklumat formula letak harga coklat / kek / biskut atau apa2 je ini dapat menyelesaikan masalah pada kita semua
No comments:
Post a Comment