Blueberry Praline
Filling
100ml whipping cream
200g Colatta blueberry Compound
25g pure butter - option dan biasanya yg salted
Cara-cara
- Double boil whipping cream dan campurkan blueberry compound sehingga sebati dan cair
- Masukkan butter dan kacau sebati
Filling
100ml whipping cream
200g Colatta Orange Compound
150g mix peel/kulit oren
25g pure butter - option dan biasanya yg salted
Cara-cara
- Double boil whipping cream dan campurkan orange compound sehingga sebati dan cair
- Masukkan butter dan kacau sebati
Strawberry Praline
Filling
100ml whipping cream
200g Colatta Orange Compound
50g blackcurrent
25g pure butter - option dan biasanya yg salted
Cara-cara
- Double boil whipping cream dan campurkan strawberry compound sehingga sebati dan cair
- Masukkan butter dan kacau sebati
Chocolate Praline
Bahan-bahan
130g white/dark chocolate Compound
Cara-cara
- Double boil white/dark chocolate compound sehingga sebati dan cair
- Biarkan sejuk lbh kurang 35c jika check termometer atau agak2 dah kurang panas dengan cara letak sedikit coklat atas tangan
- Masukkan white/dark chocolate ke dalam mold (ikut suka apa jenis corak) sehingga paras maximum
- Tuangkan coklat ke dalam bekas coklat semula dan bersihkan permukaan mold dgn menggunakan spatula
- Biarkan coklat kering sedikit.
- Paipkan filling ke dalam mold.
- Ketuk-ketuk mould sebab dalam coklat ada bubble
- Masukkan ke dalam freezer lbh kurang 5 minit. Jangan terlalu lama kerana nanti berpeluh
- Ketukkan mold untuk keluarkan coklat dari mold. Jangan paksa coklat keluar dari mold jika coklat susah hendak keluar dari mold. Masukkan semula ke dalam freezer.
Note Filling:
* Boleh masukkan white choc jika nak kurangkan warna
* Boleh simpan dalam freezer selama 1 bulan (simpan dlm container)
* Jangan guna pie filling kerana ia ada kandungan air
* Jangan letak filling yang bukan2 kerana akan down grade coklat
Cara Simpan Chocolate Praline:
* Suhu 18c-25c
* Boleh tahan selama 1 bulan jika simpan dalam suhu bilik dan 8 bulan jika ada air con
* Simpan dalam bilik yang kurang cahaya
* Selepas double boil, jangan terus masukkan ke dalam mold kerana coklat akan hilang shining dan coklat akan melekat pada mold
* Pegang coklat dengan menggunakan sarung tangan untuk elak kesan jari pada coklat
No comments:
Post a Comment