resepi ni juga dari Chef Baini semasa aku ikuti kelas dia
1 tbsp gelatine
3 tbsp water
1 tbsp glyserine (as moist)
1 tbsp clear vanilla / pineapple flavour
3 tbsp liquid glocuse syrup (atau 75gram, as pengikat)
750g icing sugar
Step 1
- Gelatine di rendam selama 1/2jam
- Didihkan air. Double boil gelatin yang telah direndam tadi dan kacau perlahan-lahan hingga cair dan jernih
- Masukkan glyserine dan kacau
- Masukkan esen vanilla dan kemudian masukkan liquid glocuse
- Double boil lagi untuk cairkan lagi
- Pastikan adunan ini suam
Step 2
- Sediakan gula icing dan buat lubang di tengah-tengahnya
- Masukkan adunan step1 di atas di tengah2 gula ising
- Uli hingga lembut. Uli mcm uli roti
Gum Paste
Adunan A
530g icing sugar
1 tbsp CMC / gumtech
Adunan B
1 tbsp glocuse syrup
4 tbsp water
Cara:
- kacau adunan A
- Kacau adunan B
- Campur kedua-duanya adunan dan uli
* CMC /gumtech untuk pekatkan liquid
* jangan guna gum paste untuk cover cake kerana ia keras
* gum paste hanya untuk dibuat bunga sahaja dan bukan untuk dimakan
* off air con / kipas untuk elak cepat kering
No comments:
Post a Comment