- tepung superfine = 3 kali ayak tepung gandum
- Tepung naik sendiri = 1 kg tepung gandum + 3 sudu teh baking powder. Ayak 3 kali
- Elak kek mengecut selepas dibakar, cepat-cepat angkat kek dan keluarkan dari oven dan terbalikkan. Jangan keluarkan kek dari loyang ketika itu. keluarkan kek dari loyang setelah sejuk
- Agar kek rata: sebelum bakar, ketuk2 kan sebanyak 3 kali
- Untuk sapukan krim atas kek, kedudukan spatula 45 darjah
- Untuk cantikkan cheese cake ketika memotong, panaskan pisau terlebih dahulu
- Sebab kek kecut lepas bakar kerana pukul gula caster dan butter agak lama serta tak korek2 bahagian bawah semasa mix gula dan butter. Lepas 5 minit kena berkenti kejap utk korek2 agar gula dan butter dipukul rata
Saturday, June 25, 2011
Petua Chef Fauziah
Menghadiri kelas Chef Fauziah, bermacam-macam tips yang di perolehi. Antara tips tersebut:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment