Saturday, June 25, 2011

Butter Cream

Sumber: Chef Fauziah

Buttercream Untuk Sapuan atas Cupcake
250gm butter
500gm gula ising

Buttercream Untuk Bunga dan Hiasan
250gm butter
500gm gula ising
500 gm shortening
500gm krimwell

Mesin sekejap. Kelajuan yang perlahan selama 1 minit. Selepas itu lajukan selama 10 minit

---------------------------------------------------

ini pula resepi dari Chef Baini:

Butter Cream
120g butter/creamlite
360 icing sugar
1 1/2 tsp clear vanilla

Pukul semua bahan2 di atas. Jika keras, boleh masukkan sikit air. Butter cream ni juga untuk sapuan atas kek.

**resepi ni banyak gula dan agak kering compare Chef Fauziah. Aku lbh suka ikut resepi chef Fauziah untuk butter cream

** Guna clear vanilla je, jika guna vanilla yang hitam tu, nanti warna jd tak putih pulak....

White Egg Royal Icing
1 white egg
250g icing sugar
1/2 lemon juice
water

Mix together all ingredients.

*Royal icing ni macam mask atau gam untuk lekatkan bunga gum paste atas fondant.
Jika nak guna butter cream ok juga sekiranya tak nak guna royal icing ni


No comments:

Post a Comment