Thursday, May 10, 2012

Truffle Gianduja Chocolate

Source: Chef Rose

200g hazelnut paste / peanut butter (mixed both utk tambah kesedapan)
200g milk chocolate compound - melt
200g dark chocolate compound (button) - melt
200 ml whipping cream
200g  milk chocolate compound -hiasan
280g chocolate powder
200g icing sugar

  1. Campur hazelnut paste, milk  chocolate and dark chocolate. Ketepikan
  2. Didihkan whipping cream dan tuangkan ke dalam campuran chocolate. Biarkan 3 minit
  3. Kacau adunan hingga sebati dan berkilat
  4. Keraskan adunan dalam peti sejuk selama 1 jam
  5. Keluarkan dari peti sejuk dan bentukkan jadi bebola kecil. Keraskan semula di dalam peti sejuk selama 5 minit
  6. Ayak chocolate powder bersama icing sugar
  7. Ambil sedikit milk chocolate (as glue) dan letak atas tapak tangan. Lumur chocolate pada truffle (jangan celup truffle ke dalam chocolate)
  8. Golekkan truffle pada campuran serbuk koko dan icing sugar


No comments:

Post a Comment