First time aku try memang kurang memuaskan kerana lapisan cheese nipis sangat. Ini cubaan kedua. Sumbernye aku ambil dari Siti's blog http://catatandarideutschland.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html
Bahan A:
1 bungkus biskut marie perisacoklat-lebih kurang 300 g (aku guna lbh kurang100gm je)
200 ml susu segar - dipanaskan (untuk celup biskut)
Bahan B:
250 g cheese cream(Philadelpia/Tartura)
5 ml susu segar
1/4 cawan gula halus
200 ml susu segar - dipanaskan (untuk celup biskut)
Bahan B:
250 g cheese cream(Philadelpia/Tartura)
5 ml susu segar
1/4 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas.(Celup 1 saat)
- Sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga beberapa lapisan,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kisar sekeping atau 2 keping biskut marie, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu di atas lapisan cheese.
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment