Monday, January 9, 2012

Beryls - Naked Ganache Chocolate


Resepi ni dari Chef Luqman, demontrator dari Beryls juga. Inilah naked ganache chocolate, first time aku buat tak jadi......Resepi beryls ni x sesuai untuk colatta product rupa-rupanya.... very simple resepi dan mudah. Namun, bila dah silap buat, coklat tak keras2, lembik aje wpun dah lama dah peti sejuk...huhuhuhu...


Resepi Ganache
Cara 1
100g whipping cream (milk fat : 35.1%)
200g Beryls milk compound

atau
Cara 2
100g whipping cream
300g Beryls white compound

  1. Double boil whipping cream (jgn sampai mendidih)
  2. angkat dan masukkan milk chocolate / white chocolate
  3. kacau hingga chocolate cair

Beryls - Naked Ganache Chocolate
  1. masukkan ganache dalam loyang atau sediakan 4 batang rod. Alaskan dulu kertas minyak
  2. masukkan dalam peti sejuk untuk keraskannya
  3. taburkan serbuk coklat sebelum ganache keras
  4. untuk memotong, panaskan pisau ke dalam air panas dan lap hingga kering
  5. potong ganache 4 segi

Note: Ganache tahan selama 1 minggu sahaja

3 comments:

  1. salamchef , kalo letak ganache ni dlm aduan yg kcil tuh bleh x? sy tgk resepi yg ni , tkot coklat tuh x keluar lak nnt..

    http://liyanaziz.blogspot.com/2011/07/beryls-gourmet-chocolate.html

    mohon jelaskan asap :)

    ReplyDelete
  2. mana nak cari Beryls Chocolate tu?kat tesco or giant ada x?

    ReplyDelete