Wednesday, November 30, 2011

Laksa Beras


Oleh kerana aku suka makan laksa, aku minta resepi ni dari mak aku. Sejak tahu cara membuatnya, aku dah malas nak beli laksa di kedai lagi kerana malas nak rendam dan rebus. Rebus laksa kering lama sangat...... Kelebihan laksa ni juga, perempuan yang lepas pantang bersalin pun boleh makan laksa dan tak perlu nak berpantang2 lagi laksa..............

Bahan-bahan:

3 cawan tepung beras
1 cawan air masak - yg baru mendidih

Cara:
  1. Gaul bahan-bahan di atas hingga rata dan sebati.
  2. Tekan dengan acuan laksa

  3. Boleh dikukus atau tekan laksa di dalam air yang mendidih. Angkat bila laksa timbul
*Jika guna air yang dah lama didih/masak, susah nak tekan. Tepung mudah kering

2 comments:

  1. mcm senang je kan? blh try la nanti.

    pikr jap..mn nak beli acuan tue. hehehehe...

    ReplyDelete
  2. hehehe... memang senang je... selamat mencuba :)
    asalkan guna acuan laksa tentu akan jd laksa...hehehe

    ReplyDelete