Wednesday, November 23, 2011

Fondant and Gum Paste

resepi ni juga dari Chef Baini semasa aku ikuti kelas dia

Fondant / Cover cake
1 tbsp gelatine
3 tbsp water
1 tbsp glyserine (as moist)
1 tbsp clear vanilla / pineapple flavour
3 tbsp liquid glocuse syrup (atau 75gram, as pengikat)
750g icing sugar

Step 1
  1. Gelatine di rendam selama 1/2jam
  2. Didihkan air. Double boil gelatin yang telah direndam tadi dan kacau perlahan-lahan hingga cair dan jernih
  3. Masukkan glyserine dan kacau
  4. Masukkan esen vanilla dan kemudian masukkan liquid glocuse
  5. Double boil lagi untuk cairkan lagi
  6. Pastikan adunan ini suam

Step 2
  1. Sediakan gula icing dan buat lubang di tengah-tengahnya
  2. Masukkan adunan step1 di atas di tengah2 gula ising
  3. Uli hingga lembut. Uli mcm uli roti

Gum Paste
Adunan A
530g icing sugar
1 tbsp CMC / gumtech

Adunan B
1 tbsp glocuse syrup
4 tbsp water

Cara:
  1. kacau adunan A
  2. Kacau adunan B
  3. Campur kedua-duanya adunan dan uli

* CMC /gumtech untuk pekatkan liquid
* jangan guna gum paste untuk cover cake kerana ia keras
* gum paste hanya untuk dibuat bunga sahaja dan bukan untuk dimakan
* off air con / kipas untuk elak cepat kering

No comments:

Post a Comment