Friday, February 10, 2012

Paillete Feuilletine (Biskut Wafer) Chocolate

Hari ini awal2 pagi aku dah bangun, mungkin sebab aku tidur awal kerana balik lewat dari ofis atau mungkin kerana tak sabar2 nak balik kg. Sebelum solat, aku pun cairkan coklat. Kiranya dah selesai solat bolehlah aku mulakan step seterusnya. Resepi ini aku gantikan dengan wafer.

Bahan:
200 gm coklat susu yang telah ditemper (atau compound)
20 gm peanut butter (atau paste kekacang lain eg hazelnut paste)
10 gm paillete feuilletine

Cara:
1. Campurkan peanut butter dan paillete feuilletine ke dalam coklat susu couverture yang telah ditemper.
2. Masukkan ke dalam mould coklat mengikut bentuk digemari, kemudian keraskan

Sumber: http://www.homechoc.com/2010/01/paillete-feuilletine-biskut-wafer.html

Saturday, February 4, 2012

Coklat ke Chenai, India

1st time coklatku buat akan terbang ke India.
Tapi gift ni aku x post sebab tu aku tak de kasi charge courier.
Customerku kirim kat kawan dia yang akan pulang ke tanahairnye...
Gift ni utk wife kesayangan dia yang sedang pregnant anak pertama...


9pcs = RM15

16pcs = RM25

Thursday, February 2, 2012

Moist Chocolate Cake


Niat di hati nak buat cheese tart tapi adik aku teringin lak nak mkn kek coklat. Puas aku cari resepi yang sesuai sebab kat rumah hanya ada 3 biji telur ayam sahaja yang belum aku masuk dalam peti sejuk. Setelah puas cari-cari, aku dapatlah resepi kat http://hanieliza.fotopages.com/?entry=882568 tapi cara membuatnya aku ikut style aku sendiri la.... Resepi ini juga tak masukkan susu tapi digantikan dengan air. Sebab itulah aku pilih resepi ini

Bahan
180 gm butter
250 gm gula kastor
3 biji telur
300 gm air


250 gm tepung gandum
50 gm serbuk coklat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate

Cara:

  1. Gula dan butter dipukul sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Satukan tepung gandum, serbuk coklat, baking powder dan soda bikarbonate. Ayak 3 kali
  4. Masukkan campuran tepung gandum dan air secara selang seli
  5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 50 -60 minit.