Tuesday, August 23, 2011

Almond London



Tahun ni aku kena buat 2 kali almond london kerana biasanya aku beli coklat d Bagus tapi kali ni aku beli kat Yen, Walaupun kat Yen semi sweet juga tapi rasanya dark coklat pula. Jadi, almond london aku rasa lain la pula.
250gm butter
150gm gula halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sdt emplex
1 sdt baking powder
1 cawan cornflakes, kisar halus
1 cawan nestum, kisar halus
Sedikit esen vanilla
badam berkulit (bakar)
badam cincang (bakar)

topping:-
coklat masakan (semi sweet chocolate) - cairkan secara double boil

cara:-
1. Pukul butter dengan gula hingga sebati..
2. masuk kan telur dan dipukul lagi
3. Masukkan esen vanilla
4. Masukkan tepung, emplex, baking power, nestum dan cornflake. Kemudian diuli.
5. ambil sedikit tepung adunan, masukkan badam berkulit
6. bakar 180'C dlm 10 min atau sampai masak
7. sejukkan dan salut dengan coklat dan tabur badam cincang

Resepi aku ni aku modify dari:

Thursday, August 18, 2011

Popia Gulung Nestum



Bahan2
1 bungkus kulit popia (biasanya ada 40 keping)
1 cawan nestum - dimesin halus
1 cawan cornflake - dimesin halus
1 cawan gula halus
1 biji putih telur atau sedikit bancuhan tepung gandum dan air untuk dijadikan sebagai gam
minyak untuk menngoreng

Cara membuat:

  1. Gulung kulit popia dan gamkan
  2. Gunting menyerong dan goreng hingga kekuningan
  3. Gaulkan dgn nestum, gula dan nestum setelah sejuk.

Biskut Oat Rangup Berkacang



Sumber: http://alkiram.net/salam/2011/07/09/akbiskut-oat-rangup/

Resepi ini telah aku olah sikit dengan mencampurkan kismis selain hanya kacang.


Bahan2:

250g mentega
1 1/2 cawan gula perang
4 cawan oat segera
1/2 cawan kacang tanah (dipanggang dan di tumbuk kasar) atau apa2 sahaja jenis kekacang
1/2 cawan kismis


Cara membuat:

  1. Masukkan butter ke dalam periuk yg besar dan cairkan dengan api perlahan.
  2. Bila butter dah cair masukkan gula perang. Kacau2 hingga rata dan gula nampak cair dan sebati dgn butter. Angkat dari api.
  3. Masukkan oats & kekacang serta kismis lalu dikacau sehingga rata dan betul2 sebati.
  4. Masukkan adunan tersebut dlm loyang yang kita gunakan utk buat shortbread.(yg 100 ketul) lalu ratakan dan padatkan.
  5. Bakar sehingga oats berubah perang lalu sejukkan sebentar.
  6. Bila suam, ambil cutter shortbread dan tekat atas cookies utk mendapatkan line.
  7. Keluarkan cutter dan tunggu hingga cookies sejuk.
  8. Bila dah sejuk dan keras.. gunakan pisau yang tajam dan potong cookies menjadi 4 persegi mengikut line cutter yg kita tandakan tadi.
  9. Simpan dlm bekas kedap udara.

Biskut Makmur Kurma




Selain daripada Biskut Makmur Kacang, aku selalu buat Biskut Makmur Kurma. Di sini aku sertakan resepinye. Resepinya sama dengan Biskut Makmur Kacang tetapi digantikan dengan kurma sebagai inti dan cornflake sebagai salutan biskut.

Bahan-bahan Doh:
1 kg tepung gandum
1 1/2 cawan gula halus
230 gram minyak sapi
250 ml minyak jagung (ikut suka)
1 sudu teh garam halus

Bahan Inti:
Beberapa biji kurma (dibuang biji dan dibelah 5 atau 6)
sedikit cornflake yang dimesin halus untuk disalut pada biskut

Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Ambil doh dan leperkan.
3. Masukkan 1 slice kurma, bentukkan bujur sebesar biji buah kurma.
4. Salutkan dengan cornflake.
5. Bakar dalam suhu 180C selama 20 - 25 minit.

Biskut Makmur Kacang



Resepi ini aku belajar daripada kak Puspa masa aku di kampung. Oleh kerana, aku suka makan biskut ini, mak aku suruh aku belajar dengan kak Puspa.

Bahan-bahan Doh:
1 kg tepung gandum
1 1/2 cawan gula halus
230 gram minyak sapi
250 ml minyak jagung (ikut suka)
1 sudu teh garam halus

Bahan Inti:
300 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan dimesin halus)
sedikit susu pekat

sedikit gula yang dimesin halus untuk disalut pada biskut

Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang digaulkan dengan susu pekat sehingga boleh dibentuk inti bulat yang kecil.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat, biskut dibentukkan bujur sebesar biji buah kurma.
6. Bakar dalam suhu 180C selama 20 - 25 minit.
7. Sejukkan baru golekkan dalam gula yang dimesin halus.

Wednesday, August 10, 2011

Kursus Sajian dan Katering di Kolej Komuniti Hulu Langat

Pelbagai kursus jangka pendek serta kursus sajian dan katering di Kolej Komuniti ditawarkan:
http://www.kkhl.edu.my/psh/takwim/takwim%20kursus%20pendek%202011.xls

Boleh layari http://www.kkhl.edu.my/psh/ untuk register
Syarat-syaratnya:
  • Warganegara MALAYSIA
  • Boleh membaca dan menulis
  • (Pesara kerajaan/Warga Emas/Belia/Lulusan Universiti/Lepasan Sekolah)
  • Pekerja yang sedang bekerja
  • Masyarakat komuniti setempat

Pada 6, 7 dan 13/8, aku telah mengikuti kursus perniagaan dan accounting. Yuran yang dikenakan amat murah adalah RM20 selama 20 jam.

Bagi kursus membuat kek, cupcake, puding dan coklat akan aku ikuti pada Oct 2011